Blogindlæg

Stor sommer-guide: Hvilken solcreme skal jeg vælge?

Ved du ikke hvilken solcreme, der passer bedst til din hud/hudbehov? Kender du forskellen på kemiske og fysiske solcremer?

Find din nye favorit solcreme, som ikke fedter eller tilstopper porerne!

Fallback Contact
Af Demet Karaca, produktspecialist·Opdateret d. 12. juni 2024
Banner 1400x700 7 aspect ratio 800 600 1 800x588

Hvorfor er solcreme så vigtigt?

Ansigtssolcreme er et essentielt trin til din morgenrutine – også selvom solen ikke skinner! De ultraviolette stråler fra solen, er den ledende faktor i tidlig aldring af huden, som fine linjer, rynker og pigmentpletter. Det er derfor aldrig for tidligt at begynde at bruge ansigtssolcreme på daglig basis.

Det er misforstået, at solcreme kun er til de dage, hvor temperaturen er høj, og der er en øget risiko for solskoldning. Man skal anvende ansigtssolcreme hver dag sommer såvel som vinter.

Huden specielt i ansigtet vil være udsat for solens stråler hele året rundt, hvilket kan lede til fine linjer og andre hudproblemer. Det er de ultraviolette UVA og UVB stråler fra solen, som er skadelige for både hudens overflade og dybde. De kan forårsage skader og hudsygdomme, hvis man ikke benytter sig af de rigtige og beskyttende produkter som en ansigtssolcreme. Særligt vil UVA stråler kunne ændre hudens elastin- og kollagenfibre. Det er netop disse fibre, som skaber spændstigheden og elasticiteten i huden. Denne problematik vil man dog komme til livs i brugen af en ansigtssolcreme.

I valget af en ansigtsssolcreme vil man opleve en øget næring og pleje, der hverken fedter eller klistre huden. Tværtimod vil den lægge sig beskyttende på huden og endvidere øge hudens elasticitet.

Husk! Vi skal ikke undgå solen, da det er en vigtig kilde til D-vitamin, men omgås den med sund fornuft. 20 minutter under solen dagligt giver en god D-vitaminsyntese. Resten af tiden er det vigtigt at beskytte huden.

Påfør solcreme ca. 20 minutter før du går ud.

I nærkontakt med huden

"Hvilken solcreme skal jeg vælge?” er ikke et spørgsmål, vi typisk hører. Mange snupper det bedste og billigste fra hylden og tænker ikke nærmere over det. Forståeligt. Men det er trods alt en creme, du putter i ansigtet og smører rundt i huden, så egentlig burde det ikke være en overraskelse, at der kan være forskellige slags solcremer, og at de ikke alle er lige gavnende for din hud. I denne guide kan du blive klogere på de typer af solcreme og finde din næste favorit.

Nyd solen med fornuft

For det første er det vigtigt at understrege, at solen ikke skal undgås. Solen er en vigtig kilde til D-vitamin, og de fleste af os kan slet ikke få nok af den varme, den bringer. Ikke desto mindre skal solen omgås med sund fornuft, så du ikke bliver forbrændt og ikke skader din hud. 20 minutter under solen dagligt giver en god D-vitaminsyntese og i den resterende tid er det vigtigt at beskytte huden. Umiddelbart kan det anbefales at tage solcreme på ca. 20 minutter, før du går ud i solen.

Beskyttelse fra solen på to måder

For at bedre kunne afgøre, hvilken solcreme, du skal have, er det vigtigt at kunne identificere forskellene. Der findes helt overordnet to slags solcremer med hver sin slags solfiltre og metode til at afvise solens stråler.

Hvad er forskellen på UVA og UVB-stråler?

UVA-stråler er pigmentdannende og gør huden brun, men påvirker også hudens ældning.

UVB-stråler kan give solforbrænding og hudkræft.

I en ansigtssolcreme vil der altid være et højt indhold af SPF. Disse filtre bortfiltrerer dele af UV strålingen med kemiske og fysiske solfiltre. Alt afhængig af den valgte ansigtssolcreme vil den indeholde stoffer, som er med til at beskytte huden. De vil trænge ind i hudens dybde og nedsætte den stråling, som man udsættes for ved at begå sig i solens stråler.

Man kan med fordel vælge at påføre sin ansigtssolcreme, inden man påfører sin make up. Mange brands og make-up mærker tilbyder i dag produkter, specielt hudprodukter, der indeholder SPF. Det kan dog ikke erstatte vigtigheden af en ansigtssolcreme, der udviklet specielt til formålet.

Påfør solcreme ca. 20 minutter før du går ud.

Hvad er kemiske solfiltre?

Kemiske solfiltre trænger ind i huden og absorberer UV-stråler. Solcremer med denne type filtre er oftest lettere, tyndere og transparente i konsistensen. Dog kan disse typer solfiltre forekomme irriterende ved sensitiv hud.

Kemiske solfiltre absorberer UV-stråler inde i huden og omdanner UV-strålerne til andre kemiske biprodukter – alt dette foregår inde i huden.

Hvad er fysiske solfiltre?

Fysiske solfiltre sidder på overfladen af huden og reflekterer* UV-stråler. De mineralske filtre er titanium dioxid og zinc oxid, som oftest kendetegnes ved en tykkere og hvidere konsistens, men afhænger helt af formuleringen!

*Reflekterer i kemi: UV-strålerne ”sparkes tilbage” – altså væk fra huden og ud i luften. UV-strålerne absorberes ovenpå huden via solfiltret. Solfiltret ”opsnapper” UV-strålerne, som i kemien hedder at absorbere. Vi bruger ordet ”reflekterer”, fordi UV-strålerne absorberes i den hvide film/solcreme. UV-strålerne trænger ikke ind i huden, men reflekteres væk fra huden.

Fysiske solfiltre fører UV-strålerne VÆK fra huden.

Kemiske filtre vil ”suge UV-strålerne” til huden og omdanne den.

Cremer med forskellig effekt

Udover den helt overordnede måde, solfiltre virker på, kan hver enkelt creme også have andre egenskaber. Nogle er fugtgivende, andre gode til sensitiv hud. Det betyder også, at der ikke er noget endegyldigt svar på, hvad der er den bedste solcreme. Det kommer an på, hvordan din hud er. Ikke desto mindre har du her et overblik over typerne:

Genopfrisk din solbeskyttelse 

Det kan være en god idé at tage sin solbeskyttelse med på farten, så man kan friske sin solbeskyttelse op løbende, så man hele tiden er sikret effektiv beskyttelse mod solens UV-stråler. Her er en sunstick ideel, da den er super nem at have med i tasken, og super nem at påføre.