Blogindlæg

Sådan får du retinol ind i din hudplejerutine

Vi er sikre på, at du allerede har læst og hørt en masse om retinol – en superingrediens i hudpleje, som alle taler om!

Fallback Contact
Af Demet Karaca, produktspecialist · Opdateret d. 10. juni 2024
Mizon retinal youth aspect ratio 800 600 800x588

Retinol - ingrediensen alle taler om!

Vi er sikre på, at du allerede har læst og hørt en masse om retinol – en superingrediens i hudpleje, som alle taler om! Der er ingen tvivl om, at retinol er et af de mest veldokumenterede aktive ingredienser i kosmetikverdenen. Retinol er så potent en ingrediens, at den kan løse mange forskellige hudproblematikker – hvis man altså bruger den rigtigt og hvis din hud er modtagelig overfor ingrediensen!

For der findes også en bagside af medaljen: retinol kan give bivirkninger i form af en mild rødme/irritation/afskalning, som er helt almindeligt i starten. I få tilfælde kan nogle også udvise større sensitivitet, derfor er alle ikke lige modtagelige overfor superingrediensen. Men der findes en opskrift på, hvordan du bedst muligt kan introducere retinol for din hud.

I dette blogindlæg vil vi guide jer i brugen af retinol som nybegynder, da det er supervigtigt at introducere ingrediensen i den rigtige rækkefølge og koncentration. Dertil har vi også vigtige tips til hvordan du får mest muligt udbytte af retinol samt hvad du skal undgå for at mindske irritation.

I dette blogindlæg vil vi komme ind på:

  • Hudproblematikker som retinol kan afhjælpe
  • Hvornår vi fraråder brugen af retinol
  • En detaljeret gennemgang af, hvordan du bedst muligt kan introducere retinol i din hudplejerutine
  • Vores anbefalinger af retinol-produkter
  • Alternativer til retinol og produktanbefalinger

Hudproblematikker som retinol kan afhjælpe:

Undgå retinol ved disse omstændigheder:

Sådan starter du med retinol

Enhver hudtype (normal, kombineret, fedtet og tør) kan bruge retinol, men hvis du har meget lys eller sensitiv hud, skal du være ekstra opmærksom, da tilpasningsperioden kan tage længere tid end normalt.

Start når du er 25+

Det er individuelt hvornår huden begynder at producerer mindre kollagen, men undersøgelser viser at kollagensyntesen allerede kan blive svagt faldende omkring 25+. Med alderen tager det længere tid for huden at forny sig selv, og det er velkendt at denne fornyelsesproces får et større dyk omkring 30+. Derfor anbefaler vi at introducere retinol et sted mellem 25-30-årsalderen.

Start langsomt og med en lav koncentration

En af de mest almindelige fejl folk begår, når de begynder på retinol, er at bruge retinol hver eneste aften. For at undgå eller mindske irritation/rødme, er det vigtigt med en optrapningsperiode. Denne optrapningsperiode kan være forskellig afhængig af huden, derfor er det vigtigt at du selv holder øje med hvordan din hud reagerer efter første påføring af retinol. Hvis der opleves en smule irritation, hvilket er helt normalt, skal intervallerne mellem hver påføring være større.

Nedenstående skema viser en vejledende tilpasningsperiode med 0,1 % retinol.

Hvis huden er let modtagelig overfor retinol med ingen irritation, rødme eller afskalning, følges ”ingen sensitivitet”, hvor inkorporeringen af retinol går hurtigere. Hvis huden reagerer en smule med irritation og rødme som forsvinder hurtigt, følges ”let sensitivitet” med en længere tilpasningsperiode.

Husk altid at lave en patch-test i et område på halsen, svarende til en 20-krone. Lad retinol produktet virke i 1-2 dage, og vurder om huden udviser en kraftig sensitivitet.

Når huden har tilpasset sig 0,1% retinol, kan samme skema bruges til at tilpasse huden nye koncentrationer. Den maksimale tilladte koncentration af retinol på håndkøb er 1%, som er en meget stærk koncentration. Derfor er det vigtigt at trappe langsomt op i koncentrationer og undgå alt for store spring.

UGE

Brug "sandwich-metoden"

Et tip til at hjælpe huden med at tilpasse sig retinol i starten, er at bruge ’sandwich metoden’. Efter rens, påføres et tyndt lag fugtighedscreme, herefter retinol og slut med et tyndt lag fugtighedscreme igen. Dette gør, at retinolen er lidt blidere mod din hud, hvilket er fantastisk hvis du har følsom hud. Samtidig sørger en fugtmættet hud også for en bedre udbytte af retinolen.

Brug færre hudplejeprodukter under tilpasningsperioden

Vi anbefaler at du holder din hudplejerutine simpel, når du introducerer retinol. Et eksempel kunne se sådan ud:

Design uden navn 4

Herudover skal du undgå at eksfoliere huden med syrer, da det kan fremkalde sensitivitet. Når huden har tilpasset sig retinol, kan du eksfolierer huden igen på de dage, hvor du ikke bruger retinol på huden.

Mizon 0.1% Retinol Youth Serum

Indeholder 0,1 % retinol kombineret med bakuchiol og et calm-aid compleks, der er udviklet til at forebygge mulige irritationer i forbindelse med retinol. En god begynder serum uden parfume.

Mizon 0.3% Retinol Youth Cream

Indeholder 0,3 % retinol kombineret med bakuchiol og et calm-aid compleks, der er udviklet til at forebygge mulige irritationer i forbindelse med retinol. Cremen er god til dig, der vil introducere en højere koncentration af retinol i din hudplejerutine, efter en tilpasningsperiode med lavere koncentrationer af retinol. Cremen er uden parfume.
OSB! Kun til dig, der er erfaren bruger af retinol.

Village 11 Factory Miracle youth Cleansing Foam

Indeholder mindre en 0,1% retinol, som er en god begynder renseskum uden parfume.

Village 11 Factory Miracle Youth Serum

Indeholder 0,1% retinol, som er en god begynder serum uden parfume, til pigmenteret og ujævn hud.

Village 11 Factory Miracle Youth Cream

Indeholder 0,1% retinol, som er en god begynder creme uden parfume, til pigmenteret og ujævn hud.

Village 11 Factory Miracle Youth Eye Cream

Indeholder mindre en 0,1% retinol, som er en god begynder øjencreme uden parfume

Village 11 Factory Miracle Youth Sheetmask Peptide

Indeholder mindre en 0,1% retinol, som er en god begynder sheetmaske uden parfume

Village 11 Factory Miracle Youth Sheetmask Collagen

Indeholder mindre en 0,1% retinol, som er en god begynder sheetmaske uden parfume

COSRX The Retinol 0.5 Oil

Indeholder 0,5% retinol, som er god til erfarne retinol-brugere. Olien er uden parfume.

COSRX The Retinol 0.1 Cream

Indeholder 0,1% retinol, som er en god begynder creme uden parfume.

Some by Mi Retinol Intense Reactivating Serum

Indeholder 0,1% retinol samt bakuchiol, som er et fantastisk serum til begyndere af retinol med sensitiv hud.

Some by Mi Retinol Intense Advanced Triple Action Eye Cream

Indeholder 0,1 % retinol, som er en god begynder øjencreme, til dig der vil forebygge linjer og rynker omkring øjnene.

Some by M Retinol Intense Reactivating Mask

Indeholder 0,001 % retinol, som er en god retinol-maske, til dig der ønsker at starte med lavere koncentrationer end 0,1% retinol.

Revive Eye Serum : Ginseng + Retinal

Øjencremen er beriget med ginseng rodekstrakt og 2% retinal liposome (0,02 % aktiv retinal) som er en type A-vitamin, der booster hudens kollagenproduktion og synligt reducerer linjer og rynker. Retinal er blidere mod huden end traditionel A-vitamin, og kan derfor også anvendes af sensitive hudtyper.