Blogindlæg

surisuri's guide til perioral dermatitis

Oplever du også udslæt omkring munden, på kæben eller hagen, som nærmest har rodfæstet sig og ikke forsvinder, selvom du har prøvet alverdens bumsemidler, dyre renseprodukter og skrappe syreraktiver? Så har du sandsynligvis ikke “traditionelle” bumser som vi kender dem, men derimod perioral dermatitis.

Fallback Contact
Af Demet Karaca, produktspecialist · Opdateret d. 11. juni 2024
Mary may centella asiatica 30ml 2 1000x1000

Oplever du også udslæt omkring munden, på kæben eller hagen, som nærmest har rodfæstet sig og ikke forsvinder, selvom du har prøvet alverdens bumsemidler, dyre renseprodukter og skrappe syreraktiver? Så har du sandsynligvis ikke “traditionelle” bumser som vi kender dem, men derimod perioral dermatitis.

Røde knopper, irriteret og rødmosset hud eller skældannelser, kan alle være symptomer, som sidder koncentreret omkring munden. Og du er ikke alene, hvis du har forvekslet det med acne og kastet dig ud i skrappe produkter, som blot har gjort din hud tilstand værre.

Perioral dermatitis kræver en helt særlig behandlingsstrategi, der er egnet til sensitiv hud, med minimalistiske produkter som indeholder skånsomme ingredienser. Den sarte hud skyldes nemlig inflammation og irritationer fra forskellige triggere, som får huden til at sige stop.

Det kan være frustrerende og udfordrende at finde de rette produkter til en skånsom pleje af perioral dermatitis, derfor har vi skrevet dette blogindlæg, med nyttige informationer og håndplukkede k-beauty produkter fra surisuri, som du kan prøve.

I dette blogindlæg tager vi hånd om følgende emner:

• Sådan spotter du perioral dermatitis

• Kend dine triggere og no-go ingredienser

• Rens huden med blide produkter

• Barriereopbygning og fugt er vejen frem

• Skånsom eksfoliering med enzymer

• Dine go-to ingredienser

• surisuris produktanbefalinger til perioral dermatitis

Sådan spotter du perioral dermatitis

Hvis du kan nikke genkendende til nedenstående symptomer, kan du næsten være sikker på, at du har perioral dermatitis.

• Udslættet sidder typisk rundt om munden og på hagen men ved svære tilfælde kan udslættet også brede sig til kæberne

• Udslættet kan vise sig som pustler (pusfyldte knopper), som røde knopper eller hudfarvede knopper som sidder dybt inde i huden

• Det berørte område kan føles kløende, skællende eller tørt

Tilstanden ses oftest hos unge kvinder (90% af tilfældene), men kan også ramme mænd. Den nøjagtige årsag til perioral dermatitis er stadig ukendt, men forskellige undersøgelser tyder på, at der kan være forskellige triggere, som enten udløser eller kan forværre perioral dermatitis. Derfor kan det være en god ide, at kende disse triggere og prøve at undgå dem i hverdagen.

Kend dine triggere og no-go ingredienser

Flere forskellige faktorer kan resultere i et udbrud af perioral dermatitis. For at forebygge disse udbrud skal du prøve at undgå disse triggere, så meget som muligt:

• Tunge ansigtscremer med paraffinolie og petrolatum

• Vaselinebasererede produkter på læberne

• Udtørrende alkoholer i hudpleje

• Syntetisk parfume eller naturlige parfumestoffer i form af æteriske olier

• Renseprodukter eller shampoo med SLS’er (sulfater)

• Skrappe exfolieringsmidler som syntetisk AHA og syntetisk BHA eller fysiske peeling-korn

• Visse typer solcremer med kemiske filtre som avobenzone og oxybenzone

• Undgå makeup som f.eks. foundation, da disse oftest indeholder en kompleks formular, som kan tilstoppe eller irritere huden

Andre gode vaner inkluderer:

• Undgå berøring med tandpasta (flourstoffer) på huden under tandbørstning

• Vælg alternative præventionsmidler uden hormoner

• Brug kun parfumefrie og allergivenlige vaskemidler og rengøringsprodukter

• Vask hovedpuden jævntligt (1 gang om ugen)

• Undgå saltet eller krydret mad, som kan forværre irritationen omkring munden

Rens huden med blide produkter

Når det kommer til at forebygge perioral dermatitis, er en skånsom og sulfatfri rens det første vigtige trin. Hvis du døjer med kombineret/fedtet hud anbefaler vi at du udfører dobbeltrensning dvs. med en vandbaseret og oliebaseret rens. Denne metode sikrer, at urenheder og snavs i porerne fjernes grundigt uden at beskadige huden. Tørre hudtyper kan nøjes med et enkelt rensetrin.

Barriereopbygning og fugt er vejen frem

Perioral dermatitis kan skabe irritation og ødelæggelse af hudbarrieren. Derfor er det vigtigt med genopbyggende og fugtgivende ingredienser, som plejer, beskytter og styrker hudbarrieren. En robust hudbarriere er også med til at forebygge gennemtrængning af irritanter og mikropartikler fra luften og omgivelserne, som kan irritere huden og skabe en inflammationsproces.

Skånsom eksfoliering med enzymer

Eksfoliering af huden kan hjælpe med at forebygge perioral dermatitis ved at fjerne døde hudceller, der kan tilstoppe porerne og forværre tilstanden. Dog er det vigtigt at anvende skånsomme eksfolieringsprodukter med naturlige ingredienser som risklid eller enzymer, samt PHA/LHA, som er mildere alternativer til AHA og BHA. Overeksfoliering kan føre til sensitivitet og hudirritationer, så eksfolier ikke mere end 1-2 gange ugentligt.

Dine go-to ingredienser

Beroligende ingredienser som centella asiatika, cica-aktiver som madecassoside, madecassic acid og asiatic acid, samt aloe vera, panthenol og sneglemucin kan hjælpe med at reducere irritationer og fremme hudhelingsprocessen.

Surisuri’s produktanbefalinger til perioral dermatitis

Vi har undersøgt produkterne for de nævnte no-go ingredienser samt fokuseret på blide, skånsomme og effektive ingredienser til at pleje en hud, der er ramt af perioral dermatitis.

Alle de udvalgter produkter er fri for parabener, sulfater, udtørrende alkoholer, mineralolie og parfume (både syntetisk og naturlig parfume), så du ikke skal bekymre dig for mulige irritanter og unødige indholdsstoffer.

Når man døjer med perioral dermatitis er det første vigtige step, at du skal undgå at ”overpleje” din hud. Hvis du hidtil har brugt mange forskellige cremer, toners, essenser, serums, masker, peelinger m.m. skal du prøve at skære ned til de mest essentielle plejeprodukter, for ikke at irritere huden mere end nødvendigt.

Vælg de produkt-trin som du elsker og fokusér på 4-5 produkter til at starte med. Du kan altid eksperimentere med andre trin/produkter, når dine produkter er færdige eller hvis du synes, du hellere vil prøve noget andet i stedet. But keep it simple! Og husk altid at lave en patch-test på huden, inden påføring af produkterne på større hudområder

Listen indeholder både produkter til alle hudtyper, tør hud eller kombineret/fedtet hud. Vælg de produkter, der passer til dine behov.

Din afsnitstekst 2

Disclaimer

Hvis du har medicinske spørgsmål, skal du tale med din læge. Dette blogindlæget understøttes af videnskabelige viden og erfaringer, og er blot en guide til oplysning, selvhjælp og gode hudplejerutiner til perioral dermatitis. Indlægget er dog ikke en erstatning for professionel medicinsk rådgivning, diagnose eller behandling.